Werken in deeltijd
Als je besluit je aantal werkuren te gaan verminderen, moet je je er goed van bewust zijn dat dit van invloed is op je pensioen. De pensioenopbouw zoals die beschreven is in het Pensioen 1-2-3 op deze site is gebaseerd op een fulltime dienstverband. Als je kiest voor een deeltijdbaan van bijvoorbeeld 50%, dan betekent dit dat je pensioenopbouw ook 50% is van wat je zou opbouwen bij een volledig dienstverband. Als je later je aantal werkuren weer aanpast, wordt je pensioenopbouw gebaseerd op de deeltijdfactor die op dat moment voor jou van toepassing is.

Onbetaald verlof
Als je besluit voor een bepaalde periode met onbetaald verlof te gaan, gelden er speciale regels voor voortzetting van je pensioenopbouw. Die regels vind je in het pensioenreglement.

Deeltijdpensioen
Vanaf je 58ste jaar kun je kiezen voor deeltijdpensioen. Je gaat dan voor een deel van je werktijd met pensioen en voor de rest blijf je werken en voor dat resterende deel  nog pensioen opbouwen. In het Pensioen 1-2-3 op deze site hebben we bij de keuzemogelijkheden binnen de pensioenregeling beschreven wat deeltijdpensioen is en hoe je het kunt aanvragen.