Er zijn momenten in je leven en je loopbaan die van invloed zijn op je pensioen. Voorbeelden zijn als je gaat trouwen of scheiden, kinderen krijgt, van baan verandert of arbeidsongeschikt wordt.

Momenten om zelf in actie te komen voor je pensioen

Op die momenten is het belangrijk om na te gaan wat de invloed is op jouw pensioen. In het Pensioen 1-2-3 op deze website vind je een overzicht van de momenten waarop je zelf in actie moet komen voor je pensioen. Klik hier om naar dat overzicht te gaan.

Keuzemogelijkheden

Onze pensioenregeling kent een aantal keuzemogelijkheden waarbij je zelf invloed kunt hebben op je pensioen. Bijvoorbeeld of je eerder wilt stoppen met werken, langer wilt blijven doorwerken of wilt kiezen voor deeltijdpensioen, waarbij je voor een deel van je tijd met pensioen gaat en voor de rest blijft werken. Ook kun je hoogte van je pensioen uitkering variëren: bijvoorbeeld eerst een aantal jaren een hoger pensioen en daarna levenslang een lager pensioen of omgekeerd. Verder kun je een deel van je ouderdomspensioen ruilen tegen een hoger partnerpensioen of  het partnerpensioen geheel of gedeeltelijk ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. In het Pensioen 1-2-3 worden al die keuzemogelijkheden beschreven. Klik hier om naar een overzicht te gaan.