Pensioen is het inkomen dat je hebt om na je werkzame periode in je levensonderhoud te kunnen voorzien. ​Het pensioenstelsel in Nederland bestaat uit drie onderdelen. De hoogte van je pensioeninkomen hangt af van wat je in elk onderdeel hebt opgebouwd.

Het pensioenstelsel

Als je met pensioen gaat, bestaat je inkomen vanaf dat moment mogelijk uit drie onderdelen:

  1. AOW (van de overheid)
  2. Het pensioen dat je via je werkgever(s) hebt opgebouwd
  3. Extra pensioen dat je zelf hebt geregeld

AOW

De Algemene ouderdomswet (AOW) voorziet mensen die de AOW-leeftijd hebben bereikt van een basisinkomen en wordt geregeld door de overheid. De AOW wordt ook wel de eerste pijler van het pensioenstelsel genoemd.

Pensioen opgebouwd via de werkgever(s)

Dit gedeelte van het pensioen wordt ook wel aanvullend pensioen genoemd en is de tweede pijler. Je  bouwt het op samen met je werkgever, die de meeste premie betaalt en het komt bovenop de AOW.

Op deze website kun je via het Pensioen 1-2-3 lezen hoe je pensioenopbouw bij Urenco of ETNL is geregeld, wat de pensioenregeling biedt, wat jij en je werkgever ervoor betalen, welke risico’s er aan pensioen zijn verbonden, welke keuzemogelijkheden je hebt en op welke momenten in je leven je zelf actie moet ondernemen voor je pensioen.

Ga naar het Pensioen 1-2-3

Extra pensioen

Extra pensioen komt bovenop het opgebouwde pensioen via de werkgever(s) en de AOW. Je zorgt hier zelf voor bijvoorbeeld door extra te sparen via een bankspaarrekening of een lijfrenteverzekering. Het extra pensioen is de derde pijler van het pensioenstelsel.